svenska
Din kundvagn
Stäng alternativ Ikon
Nedåtpil Ikon
Kundvagn Ikon

Recept

Fröknäcke med teff och fänkål

Gott med pålägg av alla de slag men också naturellt som ett salt snacks.

1 plåt

 Ingredienser:

1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl teffmjöl
1/2 tsk salt
1 msk fänkålsfrö
3 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja

 

Topping:

Ca 2 msk av varje frösort
1-2 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Rör ihop alla torra ingredienser förutom toppingen i en bunke.
  3. Häll över kokande vatten och olja och blanda väl.
  4. Låt smeten svälla i 5 minuter.
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en stor plåt och bred ut smeten i ett tunt lager.
  6. Blanda de resterande fröerna med flingsaltet och strössla på toppingen. Tryck till lätt med t ex en stekspade.
  7. Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.
  8. Låt svalna innan du bryter det i bitar.

 

  

Matig teffgröt med rostade grönsaker och pocherat ägg

Visst kan man äta gröt till lunch eller middag! Den här salta varianten gör sig utmärkt till stekta grönsaker och pocherat eller stekt ägg.

4 portioner

Ingredienser: 

4 dl teffgröt-pulver
6-7 dl vatten
1-2 tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
2 dl riven lagrad ost
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk timjan
1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
1 paprika
1 rödlök
200 g bladspenat
eventuellt färsk koriander
olja till stekning
salt, flingalt och nymald svartpeppar

 

Gör så här:

  1. Blanda teffgröt-pulver, vatten, gurkmeja och salt i en gryta och låt koka upp och sjuda under omrörning. Sjud ca 5 minuter på medel-låg värme.
  2. Rör i osten och kryddorna och rör tills osten smälter helt. Ta av från värmen och håll varmt.
  3. Dela körsbärstomaterna, skär paprikan och rödlöken i klyftor och stek i lite olivolja tills de färg.
  4. Stek spenaten mycket hastigt i omgångar i lite olja.
  5. Lägg upp den på 4 tallrikar, fördela gröten och grönsakerna ovanpå och toppa gärna med koriander. Mal lite peppar över och strö på flingsalt efter smak.
  6. Stek eller pochera 4 ägg och servera med dem.

Så här pocherar du ägg:

4 ägg
1 liter vatten
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt

Sjud vattnet tillsammans med vinäger och salt. Det ska inte koka!

Knäck ett ägg i taget i en kopp och häll försiktigt ned det i sjudande vattnet. Fös ihop äggvitan försiktigt om den börjar sprida ut sig för mycket. Sjud i cirka 2½-3 minuter. Äggulan ska ha stannat något men vara rinnig. Ta upp med hålslev.

 

Naturligt sötad banankaka med teff

En god kaka som är perfekt när du har bananer över. Att använda teff ger en nötig och fin smak och kakan blir tung och saftig. Inget tillsatt socker i smeten, det är frukten som ger den härliga sötman. Passar bra till frukost.
 
 
 
10-12 bitar

Ingredienser:

3 mogna bananer
6 färska dadlar, urkärnade
2 ägg
1 dl kallpressad rapsolja
1 dl ljus tahini
2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl valnötter
Olja och teffmjöl till formen

Dekoration:
1 banan
1 nypa flingsalt

 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Olja och mjöla (teffmjöl) en brödform på 1 1/2 liter.
  2. Skala två av bananerna och bryt dem i bitar.
  3. Lägg bitarna i en matberedare med knivinsats tillsammans med de urkärnade dadlarna och kör maskinen 2-3 minuter tills det blir en smet.
  4. Tillsätt ägg, olja och tahini och kör lite till.
  5. Lägg i de torra ingredienserna utom valnötterna och kör matberedaren tills det blir blandat.
  6. Rör i valnötterna.
  7. Häll smeten i formen. Skala den resterande bananen och dela den längsmed och lägg delarna med snittsidan upp på smeten.
  8. Grädda cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka, är den torr när du sticker i den är kakan klar.
  9. Ta ut kakan och strö på lite flingsalt på bananerna.
  10. Låt kakan svalna.

Teff-brownies med salta cashewnötter

De här är alla chokladälskares heta dröm. Choklad, nötkräm och salta cashewnötter. Say no more!

12 bitar

Ingredienser
150 g smör
150 g mörk choklad, max 60%
3 ägg
255 g/3 dl strösocker
100 g/2 dl teffmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
20 g/½ dl kakao

Topping
200 g sötad nötkräm
125 g rostade och saltade cashewnötter

Dessutom
En rektangulär låg ugnsform som mäter cirka 30 x 20 centimeter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. 
  2. Klipp till och knöla ihop ett bakplåtspapper som är lite större än formen. Bred ut det i formen. När du skrynklar pappret och slätar ut det så är det lättare att lägga i formen. 
  3. Skär smöret i mindre bitar och lägg i en vid kastrull och bryt i chokladen. Låt det smälta på medelvärme under omröring. 
  4. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. 
  5. Blanda de torra ingredienserna och vänd i det i äggsmeten. 
  6. Häll i choklad- och smörblandningen sist och blanda till en slät smet. 
  7. Häll den i den pappersklädda formen och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. 
  8. Låt svalna och bred på nötkrämen. Strö på nötterna och låt kakan ”sätta sig” i kylen en timme innan du skär i bitar.

 

Teffvåfflor

Hälsosamma och mättande våfflor som serveras med turkisk yoghurt och honungsrörda hallon.

ca 10 st

Ingredienser:

100 g smör
200 g/4 dl teffmjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk, alt vegetabilisk mjölkdryck
2 ägg
Till servering
lite florsocker
turkisk yoghurt
honungsrörda hallon
ev lite mer honung till servering

Honungsrörda hallon
1 paket, 250 g frysta hallon, halvtinade
1/2 dl honung
 

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt det svalna. 
  2. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. 
  3. Tillsätt hälften av mjölken först, rör ordentligt och fortsätt sedan med resten. 
  4. Knäck i äggen och blanda till en klumpfri smet.
  5. Vispa i smöret.
  6. Grädda knappt 1 dl smet i taget.
  7. Vispa upp yoghurten för hand ett par minuter så den blir slät och krämig.
  8. Rör hallonen med honung.
  9. Pudra gärna lite florsocker över våfflorna.
  10. Servera våfflorna med yoghurten, hallonen och eventuellt ytterligare lite honung.
     

 

Enkelt lingonbröd med teff

Snabbakat bröd som blir mustigt av teff och saftigt av lingonen. En perfekt kombo!

1 bröd

Ingredienser:

200 g/4 dl vetemjöl
100 g/2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pumpafrö
95 g/1 dl + 1/2 dl grovt hackade hasselnötter  
2 krm salt
3 ägg
2 dl turkisk yoghurt 
1 dl rapsolja
1 dl frysta lingon

Topping
2 msk solrosfrö
2 msk pumpafrö

Gör så här:

  1. Sätt ugnen i 175 grader. 
  2. Klä en avlång 1-litersform med ett bakplåtspapper som passar i formen.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
  4. Vispa ihop ägg, yoghurt och olja i en separat bunke och blanda med den torra blandningen till en deg.
  5. Vänd i lingonen.
  6. Lägg degen i formen och grädda i mitten av ugnen 45 – 50 minuter tills en sticka är torr när du sticker i brödet.
  7. Låt svalna innan du skär det.

Tips!
Bakpulverbröd ska helst ätas samma dag. Det har inte lika lång hållbarhet som bröd bakat med jäst. Men du kan rosta det om det börjar bli torrt.

 

Äppel smulpaj med Teff

En riktigt god äppelpaj gör gott hela säsongen inte bara på hösten.

6 bitar

Ingredienser:

Deg
80 g/2 dl havregryn
25 g/½ dl teffmjöl
2 msk råsocker, alt strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 krm salt

Fyllning
3 äpplen, i tunna klyftor
2 msk råsocker, alt strösocker
1 msk maizena-redning
1/2 tsk vaniljpulver, alt 1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor

Till servering
vaniljglass 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg alla ingredienser till degen i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
  3. Smörj en mindre pajform som mäter ca 24 centimeter i diameter.
  4. Blanda äpplena med råsocker, maizena, vaniljpulver och pepparkakskryddor och lägg det i formen.
  5. Fördela smuldegen över.
  6. Grädda i cirka 25 minuter tills smuldegen får lite färg.
  7. Servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås.

 

Choklad-krisp med havssalt

Super-thin, crispy chocolate cookies that are equally delicious eaten whole or broken up and served over ice cream or yogurt as a desert.

30 st

Ingredienser:

200 g smör
270 g/3 dl rörsocker
2 msk mjölk, alt vegetabiliskt mjölkdryck
1 ägg
175 g/3 ½ dl teffmjöl
3 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpuver alt 1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g grovt hackad mörk choklad
några nypor flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. 
  2. Skär smöret i kuber och kör det mjukt och krämigt tillsammans med sockret i en matberedare eller med elvisp. 
  3. Tillsätt mjölken och ägget och kör lite till. 
  4. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem. 
  5. Vispa krämigt och rör i den hackade chokladen. 
  6. Klicka ut matskedsstora klickar med ca 8-9 cm emellan på bakpappersklädd plåt och grädda 8-9 minuter. Ta ut dem och strö genast på lite flingsalt.
  7. Låt svalna innan du tar loss dem med en spatel.

 

Chocolate chip teff cookies

Teffmjöl i kakdegen gör de helt glutenfria och minst lika goda som med vanligt mjöl.

Ca 20 st

Ingredienser:

200 g rumsvarmt smör i kuber
75 g/1 1/2 dl mörkt muscovadosocker, alt farinsocker
125 g/1 1/2 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula
200 g/4 dl teffmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g grovt hackad bakchoklad
50 g hackade pistagemandlar, alt andra nötter eller frön

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vispa smörkuberna med muscovado- och strösockret med elvisp så det blir krämigt.
  3. Tillsätt ägget och äggulan och vispa lite till tills du har en slät kräm.
  4. Blanda teffmjöl, bakpulver och salt och vänd i det så du får en jämn fin deg.
  5. Rulla degen till en rulle och skär 20 bitar.
  6. Forma varje bit till en boll och lägg på en bakpappersklädd plåt med cirka 4-5 cm mellanrum. 
  7. Tryck till med fingrarna så du får en rund kaka som mäter cirka 5 cm.
  8. Baka i mitten av ugnen ca 8-9 minuter tills de får fin färg. 
  9. Ta ut dem och strö genast över den hackade chokladen och pistagemandeln och tryck försiktigt till med en stekspade eller spatel.
  10. Låt kakorna svalna helt innan servering.

 

Engelska morotsscones med teff

Lättbakade scones som blir möra och goda som engelska scones men med hälsosammare mjöl.

6 st

Ingredienser:

100 g / 2 dl teffmjöl
100 g / 2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl riven morot
1/2 dl russin
2 msk vispgrädde till pensling
3-4 msk flagad mandel

Till servering
färskost
marmelad eller sylt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg de torra ingredienserna tillsammans med matfettet i en matberedare och kör tills det blir finfördelat. 
  3. Tillsätt grädde, riven morot och russin och knåda till en smidig deg. 
  4. Platta ut degen till en 2 centimeter tjock platta och tag ut 6 rundlar med mått eller glas. 
  5. Pensla med ytterligare lite grädde och strö på den flagae mandeln. 
  6. Grädda på bakplåtspapper ca 10 minuter tills de fått fin färg. 
  7. Servera med färskost och sylt eller marmelad

 

Teffgröt bowl med extra allt

Den här bowlen är toppad med massor av godsaker. Passar till en söt och lyxig frukost.

1 portion

Ingredienser:

1 portion Messob Sportgröt
1 liten banan, skivad
2 msk hasselnötter, grovhackade
1 + 1 msk smör
1 tsk sesamfrö
lönnsirap, dadelsirap eller honung
1 liten nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Tillaga gröten enligt förpackningen. Använd gärna mjölk eller växtbaserat alternativ istället för vatten när du kokar gröten. Låt den sjuda tills den blir len i konsistensen.
  2. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och stek hasselnötterna hastigt. Ta upp och lägg åt sidan.
  3. Lägg i resterande smör och stek bananskivorna gyllene på båda sidor. Strö på en liten nypa flingsalt.
  4. Toppa gröten med de stekta bananerna, hasselnötterna, sesamfrö och lönnsirap, dadelsirap eller honung.

 

Language
English
Open drop down