Fröknäcke med teff och fänkål
Gott med pålägg av alla de slag men också naturellt som ett salt snacks.
1 plåt
|
Ingredienser:
1 dl pumpafrö
1 dl solrosfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl teffmjöl
1/2 tsk salt
1 msk fänkålsfrö
3 dl kokande vatten
1/2 dl rapsolja
Topping:
Ca 2 msk av varje frösort
1-2 tsk flingsalt
|
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Rör ihop alla torra ingredienser förutom toppingen i en bunke.
- Häll över kokande vatten och olja och blanda väl.
- Låt smeten svälla i 5 minuter.
- Lägg ett bakplåtspapper på en stor plåt och bred ut smeten i ett tunt lager.
- Blanda de resterande fröerna med flingsaltet och strössla på toppingen. Tryck till lätt med t ex en stekspade.
- Grädda mitt i ugnen cirka 30 minuter.
- Låt svalna innan du bryter det i bitar.
|
Matig teffgröt med rostade grönsaker och pocherat ägg
Visst kan man äta gröt till lunch eller middag! Den här salta varianten gör sig utmärkt till stekta grönsaker och pocherat eller stekt ägg.
4 portioner |
Ingredienser:
4 dl teffgröt-pulver
6-7 dl vatten
1-2 tsk malen gurkmeja
1 tsk salt
2 dl riven lagrad ost
2 tsk italiensk salladskrydda
2 tsk timjan
1/2 tsk salt och nymald svartpeppar efter smak
250 g körsbärstomater, gärna olika färger
1 paprika
1 rödlök
200 g bladspenat
eventuellt färsk koriander
olja till stekning
salt, flingalt och nymald svartpeppar
|
Gör så här:
- Blanda teffgröt-pulver, vatten, gurkmeja och salt i en gryta och låt koka upp och sjuda under omrörning. Sjud ca 5 minuter på medel-låg värme.
- Rör i osten och kryddorna och rör tills osten smälter helt. Ta av från värmen och håll varmt.
- Dela körsbärstomaterna, skär paprikan och rödlöken i klyftor och stek i lite olivolja tills de färg.
- Stek spenaten mycket hastigt i omgångar i lite olja.
- Lägg upp den på 4 tallrikar, fördela gröten och grönsakerna ovanpå och toppa gärna med koriander. Mal lite peppar över och strö på flingsalt efter smak.
- Stek eller pochera 4 ägg och servera med dem.
|
Så här pocherar du ägg:
4 ägg
1 liter vatten
1/2 msk vitvinsvinäger
1 tsk salt
Sjud vattnet tillsammans med vinäger och salt. Det ska inte koka!
Knäck ett ägg i taget i en kopp och häll försiktigt ned det i sjudande vattnet. Fös ihop äggvitan försiktigt om den börjar sprida ut sig för mycket. Sjud i cirka 2½-3 minuter. Äggulan ska ha stannat något men vara rinnig. Ta upp med hålslev.
|
Naturligt sötad banankaka med teff
En god kaka som är perfekt när du har bananer över. Att använda teff ger en nötig och fin smak och kakan blir tung och saftig. Inget tillsatt socker i smeten, det är frukten som ger den härliga sötman. Passar bra till frukost.
10-12 bitar |
Ingredienser:
3 mogna bananer
6 färska dadlar, urkärnade
2 ägg
1 dl kallpressad rapsolja
1 dl ljus tahini
2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
1 dl valnötter
Olja och teffmjöl till formen
Dekoration:
1 banan
1 nypa flingsalt
|
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader. Olja och mjöla (teffmjöl) en brödform på 1 1/2 liter.
- Skala två av bananerna och bryt dem i bitar.
- Lägg bitarna i en matberedare med knivinsats tillsammans med de urkärnade dadlarna och kör maskinen 2-3 minuter tills det blir en smet.
- Tillsätt ägg, olja och tahini och kör lite till.
- Lägg i de torra ingredienserna utom valnötterna och kör matberedaren tills det blir blandat.
- Rör i valnötterna.
- Häll smeten i formen. Skala den resterande bananen och dela den längsmed och lägg delarna med snittsidan upp på smeten.
- Grädda cirka 45 minuter i mitten av ugnen. Känn med sticka, är den torr när du sticker i den är kakan klar.
- Ta ut kakan och strö på lite flingsalt på bananerna.
- Låt kakan svalna.
|
Teff-brownies med salta cashewnötter
De här är alla chokladälskares heta dröm. Choklad, nötkräm och salta cashewnötter. Say no more!
12 bitar
|
Ingredienser
150 g smör
150 g mörk choklad, max 60%
3 ägg
255 g/3 dl strösocker
100 g/2 dl teffmjöl
1 tsk bakpulver
1 krm salt
20 g/½ dl kakao
Topping
200 g sötad nötkräm
125 g rostade och saltade cashewnötter
Dessutom
En rektangulär låg ugnsform som mäter cirka 30 x 20 centimeter
|
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Klipp till och knöla ihop ett bakplåtspapper som är lite större än formen. Bred ut det i formen. När du skrynklar pappret och slätar ut det så är det lättare att lägga i formen.
- Skär smöret i mindre bitar och lägg i en vid kastrull och bryt i chokladen. Låt det smälta på medelvärme under omröring.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp.
- Blanda de torra ingredienserna och vänd i det i äggsmeten.
- Häll i choklad- och smörblandningen sist och blanda till en slät smet.
- Häll den i den pappersklädda formen och grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter.
- Låt svalna och bred på nötkrämen. Strö på nötterna och låt kakan ”sätta sig” i kylen en timme innan du skär i bitar.
|
Teffvåfflor
Hälsosamma och mättande våfflor som serveras med turkisk yoghurt och honungsrörda hallon.
ca 10 st
|
Ingredienser:
100 g smör
200 g/4 dl teffmjöl
½ tsk salt
1 tsk bakpulver
5 dl mjölk, alt vegetabilisk mjölkdryck
2 ägg
Till servering
lite florsocker
turkisk yoghurt
honungsrörda hallon
ev lite mer honung till servering
Honungsrörda hallon
1 paket, 250 g frysta hallon, halvtinade
1/2 dl honung
|
- Smält smöret och låt det svalna.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Tillsätt hälften av mjölken först, rör ordentligt och fortsätt sedan med resten.
- Knäck i äggen och blanda till en klumpfri smet.
- Vispa i smöret.
- Grädda knappt 1 dl smet i taget.
- Vispa upp yoghurten för hand ett par minuter så den blir slät och krämig.
- Rör hallonen med honung.
- Pudra gärna lite florsocker över våfflorna.
- Servera våfflorna med yoghurten, hallonen och eventuellt ytterligare lite honung.
|
Enkelt lingonbröd med teff
Snabbakat bröd som blir mustigt av teff och saftigt av lingonen. En perfekt kombo!
1 bröd |
Ingredienser:
200 g/4 dl vetemjöl
100 g/2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
1 dl pumpafrö
95 g/1 dl + 1/2 dl grovt hackade hasselnötter
2 krm salt
3 ägg
2 dl turkisk yoghurt
1 dl rapsolja
1 dl frysta lingon
Topping
2 msk solrosfrö
2 msk pumpafrö
|
Gör så här:
- Sätt ugnen i 175 grader.
- Klä en avlång 1-litersform med ett bakplåtspapper som passar i formen.
- Blanda alla torra ingredienser i en stor bunke.
- Vispa ihop ägg, yoghurt och olja i en separat bunke och blanda med den torra blandningen till en deg.
- Vänd i lingonen.
- Lägg degen i formen och grädda i mitten av ugnen 45 – 50 minuter tills en sticka är torr när du sticker i brödet.
- Låt svalna innan du skär det.
Tips!
Bakpulverbröd ska helst ätas samma dag. Det har inte lika lång hållbarhet som bröd bakat med jäst. Men du kan rosta det om det börjar bli torrt.
|
Äppel smulpaj med Teff
En riktigt god äppelpaj gör gott hela säsongen inte bara på hösten.
6 bitar |
Ingredienser:
Deg
80 g/2 dl havregryn
25 g/½ dl teffmjöl
2 msk råsocker, alt strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 krm salt
Fyllning
3 äpplen, i tunna klyftor
2 msk råsocker, alt strösocker
1 msk maizena-redning
1/2 tsk vaniljpulver, alt 1 tsk vaniljsocker
1 msk pepparkakskryddor
Till servering
vaniljglass
|
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg alla ingredienser till degen i en bunke och nyp ihop till en smulig deg.
- Smörj en mindre pajform som mäter ca 24 centimeter i diameter.
- Blanda äpplena med råsocker, maizena, vaniljpulver och pepparkakskryddor och lägg det i formen.
- Fördela smuldegen över.
- Grädda i cirka 25 minuter tills smuldegen får lite färg.
- Servera med en klick vaniljglass eller vaniljsås.
|
Choklad-krisp med havssalt
Super-thin, crispy chocolate cookies that are equally delicious eaten whole or broken up and served over ice cream or yogurt as a desert.
30 st
|
Ingredienser:
200 g smör
270 g/3 dl rörsocker
2 msk mjölk, alt vegetabiliskt mjölkdryck
1 ägg
175 g/3 ½ dl teffmjöl
3 msk kakao
1/2 tsk äkta vaniljpuver alt 1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g grovt hackad mörk choklad
några nypor flingsalt
|
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skär smöret i kuber och kör det mjukt och krämigt tillsammans med sockret i en matberedare eller med elvisp.
- Tillsätt mjölken och ägget och kör lite till.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt dem.
- Vispa krämigt och rör i den hackade chokladen.
- Klicka ut matskedsstora klickar med ca 8-9 cm emellan på bakpappersklädd plåt och grädda 8-9 minuter. Ta ut dem och strö genast på lite flingsalt.
- Låt svalna innan du tar loss dem med en spatel.
|
Chocolate chip teff cookies
Teffmjöl i kakdegen gör de helt glutenfria och minst lika goda som med vanligt mjöl.
Ca 20 st |
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör i kuber
75 g/1 1/2 dl mörkt muscovadosocker, alt farinsocker
125 g/1 1/2 dl strösocker
1 ägg + 1 äggula
200 g/4 dl teffmjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g grovt hackad bakchoklad
50 g hackade pistagemandlar, alt andra nötter eller frön
|
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Vispa smörkuberna med muscovado- och strösockret med elvisp så det blir krämigt.
- Tillsätt ägget och äggulan och vispa lite till tills du har en slät kräm.
- Blanda teffmjöl, bakpulver och salt och vänd i det så du får en jämn fin deg.
- Rulla degen till en rulle och skär 20 bitar.
- Forma varje bit till en boll och lägg på en bakpappersklädd plåt med cirka 4-5 cm mellanrum.
- Tryck till med fingrarna så du får en rund kaka som mäter cirka 5 cm.
- Baka i mitten av ugnen ca 8-9 minuter tills de får fin färg.
- Ta ut dem och strö genast över den hackade chokladen och pistagemandeln och tryck försiktigt till med en stekspade eller spatel.
- Låt kakorna svalna helt innan servering.
|
Engelska morotsscones med teff
Lättbakade scones som blir möra och goda som engelska scones men med hälsosammare mjöl.
6 st |
Ingredienser:
100 g / 2 dl teffmjöl
100 g / 2 dl vetemjöl
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
50 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl vispgrädde
1 dl riven morot
1/2 dl russin
2 msk vispgrädde till pensling
3-4 msk flagad mandel
Till servering
färskost
marmelad eller sylt
|
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg de torra ingredienserna tillsammans med matfettet i en matberedare och kör tills det blir finfördelat.
- Tillsätt grädde, riven morot och russin och knåda till en smidig deg.
- Platta ut degen till en 2 centimeter tjock platta och tag ut 6 rundlar med mått eller glas.
- Pensla med ytterligare lite grädde och strö på den flagae mandeln.
- Grädda på bakplåtspapper ca 10 minuter tills de fått fin färg.
- Servera med färskost och sylt eller marmelad
|
Teffgröt bowl med extra allt
Den här bowlen är toppad med massor av godsaker. Passar till en söt och lyxig frukost.
1 portion
|
Ingredienser:
1 portion Messob Sportgröt
1 liten banan, skivad
2 msk hasselnötter, grovhackade
1 + 1 msk smör
1 tsk sesamfrö
lönnsirap, dadelsirap eller honung
1 liten nypa flingsalt
|
- Tillaga gröten enligt förpackningen. Använd gärna mjölk eller växtbaserat alternativ istället för vatten när du kokar gröten. Låt den sjuda tills den blir len i konsistensen.
- Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna och stek hasselnötterna hastigt. Ta upp och lägg åt sidan.
- Lägg i resterande smör och stek bananskivorna gyllene på båda sidor. Strö på en liten nypa flingsalt.
- Toppa gröten med de stekta bananerna, hasselnötterna, sesamfrö och lönnsirap, dadelsirap eller honung.
|
Mjuk pepparkaka med teff
Teffmjöl blandat med vetemjöl i den mjuka pepparkakan passar utmärkt. Serveras med krämig frosting och syrliga lingon på toppen.
15 portioner |
Ingredienser:
4 ägg
3 dl mörkt muscovadosocker
200 g smält smör
2 dl filmjölk
5 dl vetemjöl
2 dl teffmjöl
2 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda
1/2 tsk salt
1 paket, 250 g frysta lingon (ej tinade)
Frosting:
200 g cream cheese
100 g mjukt smör
1/2 tsk vaniljpulver alt 1 tsk vaniljsocker
4 dl florsocker
|
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj och bröa en rektangulär form som mäter ca 20 x 30 cm.
- Vispa ägg och muscovadosocker luftigt med elvisp.
- Tillsätt smält smör och filmjölk och blanda väl.
- Blanda alla torra ingredienser och vänd i smeten. Rör till en klumpfri smet.
- Vänd i hälften av de frysta lingonen och ställ tillbaka resten i frysen.
- Fördela smeten i formen och grädda ca 20 minuter tills en sticka är torr när du sticker i kakan. Låt den svalna helt.
- Vispa ihop cream cheese och mjukt smör med elvisp.
- Tillsätt vaniljpulver och florsocker lite i taget och vispa slätt.
- Bred frostingen över kakan och garnera med resten av de frysta lingonen precis innan servering så de är lite frostiga.
Tips!
Vi pudrade över lite torkat lingonpulver och dekorerade med lingonblad. Det är fint men inte nödvändigt.
|
Golden yoghurt med Messob Teff Granola
Smaksätt din yoghurt med Golden milk-krydda och servera med knaprig Messob Teff Granola. Golden milk-krydda består av varma kryddor som gurkmeja, kardemumma, kanel och ingefära samt en nypa svartpeppar. En hel sats räcker till en liter yoghurt. Om du bara vill göra en portion behöver du cirka en matsked. Kryddblandningen blandas vanligen med varm mjölk som en kryddig dryck.
4 portioner |
Ingredienser:
Golden milk-kryddpasta:
½ tsk hela kardemummakärnor
1/2 krm hela svartpepparkorn
1 msk mald gurkmeja
1 tsk malen kanel
1 msk färskriven ingefära
1 dl vatten
Dessutom:
1 liter mild yoghurt naturell
1 sats kryddpasta
Till servering:
Messob Teff Granola
|
- Krossa kardemumma och svartpeppar i en mortel.
- Lägg det tillsammans med resten av ingredienserna i en liten kastrull och tillsätt vattnet.
- Låt det sjuda 1-2 minuter på svag värme till en guldgul pasta. Rör hela tiden. Låt svalna helt.
- Vispa i den kalla kryddpastan i yoghurten och servera med Messob Teff Granola
|
Teff à la Malta med clementiner, honung och rostad mandel
En variant på ris à la Malta men med teff. Passar som dessert, lyxig frukost eller mellanmål. Gör gärna gröten en dag i förväg och kyl. Blanda i grädden vid servering.
4-6 portioner |
Ingredienser:
2 dl Messob Teffgröt
2 dl havregryn
6 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
1/2 tsk salt
3 tsk malen kanel
1 tsk äkta vaniljpulver, alt 2 tsk vaniljsocker
3-4 msk honung
2 dl vispgrädde
Till servering
50 g mandel
4 clementiner, mandariner eller annan småcitrusfrukt
honung
|
- Blanda Messob Teffgröt med havregryn och mjölk eller växtbaserat alternativ i en medelstor kastrull.
- Tillsätt salt, kanel, vanilj och honung.
- Låt den sjuda ca 5 minuter tills gröten blir lite tjock i konsistensen.
- Låt svalna, gärna i kallvattenbad och ställ sedan in i kylen så gröten blir riktigt kall.
- Vispa grädden tjock men den får inte bli för hård. Vänd ner grädden i den kalla gröten.
- Skala och hacka citrusfrukterna men spar en till dekoration. Blanda ner det hackade i gröten.
- Hacka mandeln grovt och rosta den i torr panna ett par minuter tills det får lite färg. Låt svalna.
- Vid servering, skiva hälften av den sista citrusfrukten och hacka resten. Garnera med det samt mandeln och lite honung.
|
Teff-gröt med snabb äppel- och lingonkompott
Bråttom på morgonen och vill äta en snabb och hälsosam frukost? Gör äppelkompotten dagen innan och koka snabbt en portion gröt och servera med kompotten och lite lönnsirap. Kompotten är snabb att göra och håller ca 4 dagar i kylen.
1 portion |
Ingredienser
3/4 dl Messob Teffgröt
1/2 dl havregryn
2 1/2 dl mjölk eller växtbaserat alternativ
1 liten nypa salt
2 msk äppel- och lingonkompott
lönnsirap
Äppel- och lingonkompott
2 portioner
Ingredienser:
1 äpple
3 msk lingon
1 stjärnanis
1 msk strösocker
1 tsk pressad citron
|
- Blanda Messob Teffgröt med havregryn och ditt val av mjölk eller växtbaserat alternativ.
- Låt den sjuda 3-4 minuter tills gröten blir tjock i konsistensen. Späd med mer mjölk om du vill ha den lösare.
- Hacka äpplet smått, ungefär som lingonens storlek.
- Lägg i en kastrull tillsammans med lingon, stjärnanis, socker och pressad citron.
- Låt sjuda 3-4 minuter.
- Servera till gröten med lite lönnsirap och ditt val av mjölk.
|
Vaniljyoghurt med fikon och kanelrostad teff-blandning
Sätt piff på yoghurten med färska fikon och knaprig, kanelrostad teff-blandning.
4 portioner |
Ingredienser:
8 dl vaniljyoghurt
2 fikon, klyftade eller skivade
Kanelrostad teff-blandning
1 msk hela teffkorn
1 dl pumpafrö
1/2 dl solrosfrö
2 tsk smör eller olja
1/2 tsk malen kanel
1 msk lönnsirap eller honung
1 liten nypa flingsalt
Till servering:
lönnsirap
|
- Hetta upp smöret eller oljan i en panna.
- Häll ner teffkornen och resten av fröna och stek mycket hastigt.
- Blanda i kanelen och rör om.
- Häll i lönnsirapen eller honungen samt flingsaltet, skaka pannan och ställ åt sidan.
- Låt blandningen svalna.
- Servera vaniljyoghurten med klyftade eller skivade fikon och den kanelrostade teff-blandningen samt lite lönnsirap om du vill.
|